1-jarige vervolg Training

Maitri Karuna Logo Doel van de 1-jarige vervolg Training

Het doel van de 1-jarige vervolg Training is om de methoden en inhouden van de contemplatieve psychologie die men in de 2-jarige Karuna Training heeft geleerd, toe te passen in de eigen beroepspraktijk. In deze vervolg training staat een project van de deelnemer centraal. De begeleiding van dit project bestaat uit groeps- en individuele supervisie. Mindfulness training, meditatie, oefenen in volledige aanwezigheid, intervisie, supervisie en zelfstudie maken deel uit van deze vervolgtraining.

 

Maitri Karuna Logo Opbouw en beschrijving van de inhoud van de modules

1. Lang weekend  Mindfulness training
De deelnemers leren door rollenspel hoe ze cliënten kunnen leren omgaan met verschillende vormen van mindfulness. Het gaat daarbij vooral over hoe volledig aanwezig te zijn bij ervaringen die zich voordoen op lichamelijk, psychisch en geestelijk vlak. Deelnemers leren hoe zij hun cliënten kunnen begeleiden om op aandachtige wijze problemen te onderkennen of identificeren, erkennen, onderzoeken en vervolgens te desidentificeren.

2. Verdiepingsweek  Lichaam-spraak-geest groepen
Een van de pijlers van contemplatieve psychologie, meedogende uitwisseling, wordt verdiept. Deelnemers leren hoe ze aan anderen (collega’s, cliënten en andere doelgroepen) kunnen leren lichaam-spraak-geest supervisie te doen en daarbij zowel een theoretische als een praktische toelichting te geven.

3. Verdiepingsweek  Open communicatie – spreken vanuit het hart
Open gespreksgroepen kunnen alleen dan plaatsvinden als de begeleider zorgt voor een gezonde omgeving waarin mensen op oplettende wijze kunnen communiceren. De deelnemers leren hoe zij communicatieprocessen in open gespreksgroepen kunnen begeleiden. Het belangrijkste is om hier en nu volledig aanwezig te zijn en een eerlijke deelname te bevorderen. Communicatieprocessen worden met behulp van Maitri-ruimtegewaarzijn verdiept en onderzocht.

4. Verdiepingsweek  Basale begeleiding — Inleiding in het Windhorse werk van Ed Podvoll
In het Windhorse project worden mensen begeleid die in een psychotische crisis beland zijn. Het uitgangspunt van de begeleiding is de ervaring dat ieder mens de mogelijkheid heeft heldere momenten te ervaren, ook als er sprake is van grote verwarring of angst. In die situatie zijn er ogenblikken dat men ontwaakt en ontdekt dat men ook in het hier en nu aanwezig kan zijn. De begeleiders zijn erin geschoold om eilandjes van helderheid waar te nemen en te benutten. In het Windhorse project worden cliënten met mindfulness in hun dagelijks leven begeleid. Door een gezonde omgeving te scheppen en te zorgen voor psychotherapeutische en specialistische begeleiding wordt door een team een situatie geschapen waarin cliënten worden verleid tot gezond gedrag.

5. Lang weekend  Afsluiting
Iedere deelnemer verzorgt een presentatie waarin hij of zij datgene wat in de vervolgopleiding geleerd is, laat zien.