Contemplatieve Psychologie

Aanwezig zijn met je hart bij het omgaan met anderen

Contemplatieve psychologie verbindt de inzichten uit de westerse psychologie met inzichten uit de boeddhistische psychologie. Het boeddhisme geeft ons duizenden jaren oude inzichten over het functioneren van de menselijke geest, zowel in een gezonde als in een verwarde of ‘neurotische’ toestand. De kracht en juistheid van deze oude wijsheden worden in toenemende mate ondersteund én bevestigd door neurowetenschappelijk onderzoek.

De kern van de contemplatieve psychologie is gegrond in de visie dat de mens van nature een fundamentele geestelijke gezondheid bezit. En dat de oorzaak van ons ‘lijden’, alsmede de sleutel tot het opheffen van ons lijden, in deze gezonde geest ligt. Deze visie is verbonden met het inzicht dat er wijsheid te vinden is in élke verwarring of probleem welke we ervaren. Kijk bij uitgangspunten, methoden en/of geschiedenis om meer te weten te komen over contemplatieve psychologie.



Door meditatie kunnen we aarden en hebben we een directe, intieme ervaring van onze geest zoals die werkelijk is.

Wat betekent contemplatief?
“Contemplatie” komt van het Latijnse ‘contemplare’, wat ‘aanschouwen’ of ‘bekijken’ betekent. In het algemeen kan men het beschrijven als ‘aandachtig beschouwen’. Een contemplatieve houding kenmerkt zich door een rustige en vriendelijke aanwezigheid, en creëert een basis voor Vipassana of ‘inzichtsmeditatie’.

SONY DSC

Karuna lerares Barbara Maertens beschrijft contempleren als ‘naar het huidige moment kijken’. Zij zegt over contemplatieve psychologie: “Wanneer je de huidige situatie – het moment NU – niet manipuleert, wilt reguleren of controleren, maar je werkelijk opent naar de ervaring van het huidige moment, dan vindt men in elke ervaring de benodigde kwaliteiten die een helend proces kunnen inleiden. Men heeft noch een concept noch een bepaalde  gebruiksaanwijzing nodig: men behoeft enkel niet direct te reageren op impulsen, maar zich wel – zonder terughouding – te openen voor dat wat zich aandient in de huidige ervaring. Dan zijn kwaliteiten als inzicht, acceptatie, helderheid van geest, openheid, handelingsbereidheid, moed en onvoorwaardelijkheid direct tot ieders beschikking. Deze kwaliteiten kan men trainen, opdat men zich met steeds meer vertrouwen volledig kan openen naar de ervaring van het huidige moment.

Fundamentale gezondheid is het hart van de contemplatieve psychologie – iedere mens bezit die gezondheid van nature.